Misstagen du vill undvika vid takbyte

Att lägga ett nytt tak kan kännas som en enkel match men faktum är att det är betydligt svårare än vad man kan tro. Man ska välja rätt material och man ska utföra jobbet på rätt sätt. Funderar man på att anlita en takläggare för bytet finns även här vanliga misstag, som att anlita en slarver eller betala alldeles för mycket för det utförda jobbet. Här nedan följer några vanliga misstag i samband med takbyte som man gärna vill slippa.

Fel val av material
När man ska välja material till sitt nya tak är det viktigt att tänka smart. Man ska inte välja det man tycker är snyggast utan man ska välja det som passar till husets konstruktion och övriga utseende. Funderar man på att göra jobbet själv istället för att anlita en takläggare kan det ändå vara klokt att kontakta en oberoende fackman för att ta reda på vilken typ av takmaterial som passar till just ditt hus.

Man tror man kan göra jobbet själv

För att lägga om ett tak krävs både kunskap och muskler. Det är ett tungt arbete och man måste åtminstone vara lite händig för att klara av det. Vet man inte hur man går tillväga finns en stor risk att man gör många fel. Det kan påverka både ventilation och täthet och ett dåligt lagt tak kommer förmodligen bli kostsamt i framtiden. Har man inte dom rätta kunskaperna att byta taket själv är det alltid bättre att ta hjälp av en takläggare. Det blir billigare i längden att få ett hållbart takarbete utfört direkt från början.

Din takläggare är slarvig

Det är inte helt lätt att välja takläggare eftersom det finns en hel del firmor att välja mellan, nästan oavsett var man bor. Har man anlitat någon som är slarvig, saknar erfarenhet och yrkeskunnighet kommer det med stor sannolikhet att påverka slutresultatet. Tänk på att vara noggrann att kolla upp olika takläggare innan du anlitar någon. Referenser är viktigt men man kan också kontakta dom personligen för att ta reda på mer om företaget.

Priset blir för högt

Precis som att man ska jämföra referenser från flera olika takläggare så ska man även göra detsamma med offerter. Tar man första bästa brukar man också få betala en takläggare därefter och det är inte helt sällan ett alldeles för högt pris. Man ska dock tänka på att inte anlita någon som erbjuder ett ovanligt lågt pris heller för att inte riskera att råka ut för en fuskbyggare.

Avrinningssystemen passar inte

I samband med ett takbyte är det en fördel om man även byter ut hängrännor och stuprör. Dessa behöver också förnyas ibland precis som taket och om man inte byter ut dom eller ser till att dom passar det nya takets dimensioner kan man så stora problem med avrinningen. Funktionen blir då betydligt sämre och kan ställa till problem med för mycket vatten runt huset.

Det finns minst sagt mycket att tänka på när man ska byta tak och det är inget man bör göra på egen hand om man är osäker på minsta lilla. Taket drabbas lätt av fuktskador om det inte är gjort på rätt sätt och det påverkar hela huset.