Att göra en hemsida

Att ha en egen hemsida är nästan ett måste för den som har ett företag. Det kan också vara bra för den som ska starta en blogg, eller som helt enkelt bara vill sprida idéer och tankar. Men hur gör man egentligen? Är man helt ny på området kan det vara svårt att veta var man ska börja.

Hur ska hemsidan kodas?

För det här ändamålet väljer en del att helt enkelt anlita en webbyrå. Ett annat alternativ, som är mycket populärt, är att använda sig av WordPress. Man behöver egentligen inga direkta förkunskaper, och grunderna i programmet kan man lära sig enkelt. Det finns mängder av teman och plug-ins som gör att det går riktigt fort att bygga en hemsida. Det ger inte samma unika design som en webbyrå skulle kunna ge dig – men det är snabbt och enkelt.

Oavsett om du använder WordPress eller anlitar en webbyrå som https://stockholmswebbyrå.se/ är det bra att skaffa sig idéer för en design. Ett enkelt sätt att göra det är att besöka hemsidor man tycker är bra och analysera dem. ”Varför är just den designen så bra?” och ”Kan jag göra något liknande?” är exempel på frågor att ställa sig. Om du inte anlitar en webbyrå och är novis på webbdesign får du kanske räkna med att funktionaliteten på din hemsida är något begränsad till en början.

Köp ett domännamn

Det här kan vara enklast att göra först, i vissa fall. Om du köper ett domännamn hos ett större webbhotell finns ofta möjligheten att direkt installera WordPress eller Drupal efteråt. Betänk att priser för domäner kan skilja sig ganska mycket åt, beroende på webbhotell och vilken toppdomän det är. Det är dock sällan några större summor det handlar om.

Vilka idéer har du?

Det finns flera skäl man kan tänkas ha för att en hemsida. En del gör det för att tjäna pengar på dem – till exempel genom populära tjänster eller liknande – och då har man säkerligen många idéer att överväga. Ska du göra en sida åt ett företag kanske du överväger om du ska finnas några särskilda funktioner, och hur i sidan ska se ut i största allmänhet.

Marknadsför sidan

  • Du budar på sökord och betalar för klick.
  • Du optimerar sidan efter sökmotorer och får trafik den vägen.
  • Sociala medier. Sprid din sida till alla du känner. Skriv om den och få den att synas överallt!