4 snabba tips till dig som ska anlita en begravningsbyrå

När en anhörig går bort är det läge att ganska snabbt anlita en begravningsbyrå. Är det första gången man är den som ska planera inför en begravning finns säkert mycket man inte känner till ännu. När kontaktar man en byrå och vilken ska man välja? Nedan följer några bra tips att ha med sig när man ska anlita en begravningsbyrå.

Vänta inte för länge

När en familjemedlem eller någon annan nära anhörig dör kan det givetvis vara svårt att hitta kraft till att ta tag i praktiska och nödvändiga saker som rör dödsfallet men det är väldigt viktigt att man inte väntar för länge. Se till att kontakta en begravningsbyrå redan någon dag efter dödsfallet, så finns det gott om tid att planera och ställa eventuella frågor utan stress.

Begravningen måste äga rum inom en månad efter dödsfallet men vanligen ser man att det inte ska gå mer än ca 10–14 dagar.

Välj en auktoriserad begravningsbyrå

I dom flesta städer finns flera begravningsbyråer att vända sig till i samband med ett dödsfall, både auktoriserade och inte. Ett bra tips är att välja någon av dom som är auktoriserade eftersom det bidrar till en större trygghet. Dom följer vissa restriktioner vilket gör att man som kund kan försäkra sig om att man är i goda händer genom hela processen.

Be om offerter

Pengar är kanske inte det första man vill tänka på när man ska planerna med en begravningsbyrå för en älskad anhörig. Men med tanke på många dyra poster och en arbetskostnad hos byråerna som kan skilja sig ska man faktiskt se till att begära offerter från några olika aktörer. Är utbudet väldigt stort kan man be om prisförslag hos 3–4 stycken och finns bara två eller tre kan man jämföra dom allihop.

Våga be om hjälp

Det kan som sagt dyka upp många frågor när någon dör och man tvingas påbörja planeringen av en begravning. En begravningsbyrå sköter inte bara praktiska saker utan finns också där som stöd. Dom är vana att möta människor i sorg och har lång erfarenhet om det mesta som har med just dödsfall och begravning att göra.

Våga lätta på hjärtat och be om hjälp om det dyker upp saker som du inte förstår eller om du inte vet vilket beslut du ska fatta. Det finns inga dåliga frågor eller funderingar och det kan vara skönt att veta att man har någon att luta sig emot under denna jobbiga tid.