Dessa uppgifter har en begravningsbyrå

De flesta av oss behöver aldrig komma i kontakt med en begravningsbyrå innan vi faktiskt är i behov av deras tjänster. I tider av sorg kan det dock kännas både tungt och jobbigt att behöva göra research och därför kan det vara bra att ha koll på detta i förväg.

Vad kan en begravningsbyrå egentligen hjälpa till med? Är de verkligen nödvändiga eller kan man sköta allt på egen hand?

Detta kan en begravningsbyrå göra för dig

Att behöva kontakta en begravningsbyrå är aldrig roligt, men det är ändå tur att de finns där. Dessa företag kan nämligen hjälpa till med allt som har med begravningen – från planering till tömning av dödsbo.

En annan viktig uppgift är att erbjuda stöd till dig som känner sorg och förvirring. Det finns många saker att tänka på inför en begravning och en bra byrå kan hjälpa dig att skapa ordning i kaoset, så att du kan sörja ifred.

Kontakt med myndigheter och sjukhus

En begravningsentreprenör kan sköta all kontakt med myndigheter, till exempel Skatteverket, i samband med ett dödsfall för att skaffa ett dödsfallsintyg. Intyget är nödvändigt om du vill ansöka om efterlevandepension från Pensionsmyndigheten.

Byrån kan dessutom sköta all kontakt med sjukhus, där de flesta dödsfall idag sker. Även transport från en begravningsbyrå göteborg eller sjukhusets bårhus sköts av begravningsbyrån.

Gravsten, kista och trycksaker

När det är dags att välja ut en kista (alternativt urna) samt en gravsten och kommer byrån att ge dig vägledning genom hela processen. De hjälper dessutom till med att skriva samt skicka in dödsannonsen (om en sådan önskas) samt med övriga trycksaker, till exempel begravningsprogram.

Planering av begravning

Planeringen av begravningen är en av byråns huvuduppgifter. De kan till exempel hjälpa dig att välja ut passande blomarrangemang, musik och kläder till den avlidne. Du får även hjälp med att ordna minnesstund, med eller utan catering.

Bouppteckning och juridiska frågor

I sorgens tider är det få som vill behöva oroa sig över saker som bouppteckning, städning och tömning. Som tur är kan en begravningsbyrå hjälpa till med allt detta. De kan bland annat organisera tömning av dödsboet, ordna med bouppteckningen samt hjälpa till med ansökan om begravningshjälp om detta är nödvändigt.

Övriga arbetsuppgifter

Utöver tjänsterna ovan kan begravningsentreprenörer även hjälpa till med:

Viktiga samarbeten

Byråerna jobbar sällan ensamma, utan det är tack vare ett flertal värdefulla samarbeten som de kan erbjuda så många uppskattade tjänster. De samarbetar till exempel med:

  • Jurister som hjälper till med juridiska frågor och ansökningar
  • Blomsterbutiker som gör det möjligt för byråerna att erbjuda ett stort urval av blomsterarrangemang
  • Stenhuggare som tillverkar och monterar gravstenar
  • Cateringföretag som står för mat, fika, porslin och dukning
  • Tryckerier som hjälper till med diverse trycksaker
  • Städföretag som hjälper till med städning och tömning av dödsboet

Att sköta begravningen själv

Självklart är det inte ett måste att anlita en begravningsbyrå när det är dags att planera en begravning. Orkar man sköta allt på egen hand, eller med hjälp av familj och vänner, är detta såklart en möjlighet.

Har man dock ingen erfarenhet av begravningar kan det vara bra att vända sig till en begravningsbyrå, åtminstone när det gäller vissa delar av begravningen. En begravning består av många moment, vilket kan göra det svårt att komma ihåg allt själv.

Kanske kan du sköta planeringen av begravningen på egen hand och låta en begravningsbyrå ta hand om det juridiska? I slutändan handlar det om hur mycket du själv klarar av.